Стіл № 11 — це одна з п'ятнадцяти лікувальних дієт професора і дієтолога М. І. Певзнера. Застосовують при туберкульозі, пневмонії, залізодефіцитній анемії, після інфекційних хвороб, травм, операцій і в разі, якщо немає протипоказань з боку шлунково-кишкового тракту. Мета дієти № 11 — допомогти пацієнту набрати необхідну вагу, швидко відновитися після хвороби, зміцнити імунітет, підвищити рівень гемоглобіну в крові.
Головними відмінностями дієти від багатьох інших є великий список дозволених продуктів і висока денна норма калорій — від 3000 до 3500.
Всю їжу слід розділити на 5 прийомів — 3 основних і 2 перекуси. Необхідно пити достатню кількість чистої води без газу. Загальна калорійність раціону підвищується завдяки їжі багатої білками, кількість вуглеводів та жирів збільшується незначною мірою.
Баланс БЖВ повинен бути наступним:
білки - 100-120 гр;
жири - 90-110 гр;
вуглеводи - 400-450 гр.
При цьому 50-60% білків повинні бути тваринного походження, 25-30% жирів — рослинного. Дане співвідношення може відкоригувати ваш лікар за показаннями.
ЗАБОРОНЕНІ ПРОДУКТИ:
жирні та гострі соуси;
жирні види м'яса;
солодощі з великою кількістю крему;
будь-який алкоголь;
гострі снеки (чіпси, сухарики);
соління в великих кількостях;
ковбаси та сосиски сумнівної якості;
енергетичні напої, солодку газовану воду.
ДОЗВОЛЕНІ ПРОДУКТИ:
хліб житній, пшеничний, випічка різних видів;
макарони (краще вибирати цільнозернові);
всі каші на воді та на молоці;
будь-які фрукти, овочі, ягоди, зелень;
яйця;
нежирне м'ясо, риба;
молоко, кисломолочні продукти (особливо сир);
горіхи, сухофрукти;
натуральне вершкове і рослинні масла.
МЕНЮ на 5 днів:
День 1
Сніданок: англійський сніданок (яйця, бекон, тости, трохи овочів) і теплий напій.
Перекус: велика порція смузі з молока, сезонних фруктів або ягід з ложкою морозива або варення.
Обід: суп з м'яса і овочів, порція картопляного пюре і овочевий салат.
Перекус: жменя горіхів і сухофруктів, чай та порція жирного сиру з медом.
Вечеря: порція вареників з сиром зі сметаною або грецьким йогуртом.
День 2
Сніданок: вівсянка з молоком, шматочком вершкового масла і ягодами, фруктами.
Перекус: кукурудзяне печиво і склянка ряжанки.
Обід: молочний суп-пюре, кілька шматочків відвареної або запеченої курки, порція салату.
Перекус: запечені яблука з горіхами, корицею і цукром (або медом).
Вечеря: картопля, запечена з яйцем.
День 3
Сніданок: гречана каша на молоці з шматочком вершкового масла.
Перекус: авокадо-тост з яйцем пашот.
Обід: рибна юшка з картоплею, кілька тостів з сиром.
Перекус: панкейки з медом (або джемом) і какао.
Вечеря: курячі кнелі з картоплею.
День 4
Сніданок: манна каша на молоці, тост з маслом.
Перекус: порція сезонних ягід або фруктів.
Обід: зелений борщ з куркою.
Перекус: тости з шинкою, сиром, томатом і руколою.
Вечеря: млинці з сиром.
День 5
Сніданок: рисова каша на молоці з шматочком вершкового масла.
Перекус: порція пломбіру або домашнього замороженого соку.
Обід: суп з фрикадельками і яйцем.
Перекус: відвар шипшини і шматочок шарлотки.
Вечеря: макаронна запіканка.
Comments