top of page

Дієта при пневмонії, залізодефіцитній анемії, після травм та інфекційних хвороб.

Оновлено: 10 трав.


Стіл № 11 — це одна з п'ятнадцяти лікувальних дієт професора і дієтолога М. І. Певзнера. Застосовують при туберкульозі, пневмонії, залізодефіцитній анемії, після інфекційних хвороб, травм, операцій і в разі, якщо немає протипоказань з боку шлунково-кишкового тракту. Мета дієти № 11 — допомогти пацієнту набрати необхідну вагу, швидко відновитися після хвороби, зміцнити імунітет, підвищити рівень гемоглобіну в крові.

Головними відмінностями дієти від багатьох інших є великий список дозволених продуктів і висока денна норма калорій — від 3000 до 3500.

Всю їжу слід розділити на 5 прийомів — 3 основних і 2 перекуси. Необхідно пити достатню кількість чистої води без газу. Загальна калорійність раціону підвищується завдяки їжі багатої білками, кількість вуглеводів та жирів збільшується незначною мірою.


Баланс БЖВ повинен бути наступним:

  • білки - 100-120 гр;

  • жири - 90-110 гр;

  • вуглеводи - 400-450 гр.

При цьому 50-60% білків повинні бути тваринного походження, 25-30% жирів — рослинного. Дане співвідношення може відкоригувати ваш лікар за показаннями.


ЗАБОРОНЕНІ ПРОДУКТИ:


  • жирні та гострі соуси;

  • жирні види м'яса;

  • солодощі з великою кількістю крему;

  • будь-який алкоголь;

  • гострі снеки (чіпси, сухарики);

  • соління в великих кількостях;

  • ковбаси та сосиски сумнівної якості;

  • енергетичні напої, солодку газовану воду.

ДОЗВОЛЕНІ ПРОДУКТИ:


  • хліб житній, пшеничний, випічка різних видів;

  • макарони (краще вибирати цільнозернові);

  • всі каші на воді та на молоці;

  • будь-які фрукти, овочі, ягоди, зелень;

  • яйця;

  • нежирне м'ясо, риба;

  • молоко, кисломолочні продукти (особливо сир);

  • горіхи, сухофрукти;

  • натуральне вершкове і рослинні масла.

МЕНЮ на 5 днів:

День 1

  • Сніданок: англійський сніданок (яйця, бекон, тости, трохи овочів) і теплий напій.

  • Перекус: велика порція смузі з молока, сезонних фруктів або ягід з ложкою морозива або варення.

  • Обід: суп з м'яса і овочів, порція картопляного пюре і овочевий салат.

  • Перекус: жменя горіхів і сухофруктів, чай та порція жирного сиру з медом.

  • Вечеря: порція вареників з сиром зі сметаною або грецьким йогуртом.

День 2

День 3

День 4

  • Сніданок: манна каша на молоці, тост з маслом.

  • Перекус: порція сезонних ягід або фруктів.

  • Обід: зелений борщ з куркою.

  • Перекус: тости з шинкою, сиром, томатом і руколою.

  • Вечеря: млинці з сиром.

День 5

14 переглядів0 коментарів

Comments


bottom of page