top of page

Дієта при подагрі.

Оновлено: 10 трав.


Подагра – обмінне захворювання, що супроводжується відкладенням кристалів сечової кислоти в суглобах і м'яких тканинах, найчастіше виявляється артритом. Сечова кислота утворюється при розпаді пуринів, що входять до складу деяких продуктів харчування. Коли рівень сечової кислоти стає занадто високим, у суглобах та тканинах відкладаються кристали, викликаючи запалення та біль. Щоб уникнути цього, призначається спеціальна дієта при подагрі.

Одним із головних провокаторів є високий вміст пуринів у дієті. Також важливими факторами, що сприяють приступам подагри, є споживання алкоголю, особливо пива, ожиріння, високий кров'яний тиск, захворювання нирок, та генетична схильність.

Заборонені продукти при подагрі:


  • М’ясо молодих тварин і всі частини тварини, що дають клейкий бульйон (голова, ноги й ін.).

  • Сало.

  • Бульйони (м’ясні, курячі, рибні, грибні), м’ясні соуси, холодець.

  • М’ясні екстракти (пакетні супи).

  • М’ясні копченості.

  • Субпродукти (серце, нирки, печінка, мізки та т.д.) і страви з них.

  • Жирні сорти риби – при загостренні, солона риба, смажена риба; рибні консерви (анчоуси, оселедець, сардини, шпроти, кільки), ікра.

  • Солоні та гострі сири.

  • Прянощі (перець, хрін, гірчиця) за винятком лаврового листа, оцту і солі.

  • Продукти, що збуджують нервову систему: міцний чай, кава, какао.

  • Кулінарні та інші жири тваринного походження.

  • Кремові торти, тістечка, шоколад.

  • Свинина і продукти з неї.

  • Продукти, що містять консервант (консерви, соки, води).

  • Бобові (сочевиця, горошок, боби, квасоля, соя).

  • Малина, інжир, виноград і всі продукти з винограду (ізюм, вина, коньяк і т.д.).

Спиртні напої, які підвищують вміст сечової кислоти та погіршують виведення її нирками.


Обмежується прийом слідуючих продуктів:


  • сіль;

  • ковбасні вироби;

  • відварне м’ясо і риба. Перевагу – домашня птиця, лосось, сьомга, пікша, форель, макрель;

  • цвітна капуста, спаржа, щавель, шпинат, ревінь, селера, перець, редис, ріпа (оскільки подагра майже завжди супроводжується порушенням обміну інших солей – оксалатів);

  • помідори (максимум 2-3 шт на день);

  • зелена цибуля, зелень петрушки;

  • гриби (білі, грузді, шампіньйони);

  • соління і маринади;

  • слива;

  • вершкове масло;

  • молоко (дозволено в кашах, чаї).


Дозволені до вживання:


  • Супи – вегетаріанські: борщ, щі, овочеві, картопляні, з додаванням круп, молочні, холодні.

  • Курка, індичка, кролик.

  • Кальмари, креветки.

  • Риба – нежирні сорти, відварна, 160-170 г до 3-х разів на тиждень.

  • Молочні продукти: кисломолочні напої, сир, страви з нього, сметана, сир (нежирні сорти, через те, що сир містить високонасичених жири, що порушують жировий обмін).

  • Молоко в невеликій кількості при додаванні в каші й напої.

  • Яйця (від трьох штук в тиждень до 1 на день будь-якій кулінарній обробці).

  • Крупи, макаронні вироби – будь-які, в помірній кількості.

  • Капуста білокачанна, морква, картопля, огірки, кабачки, баклажани; дозволені овочі – в підвищеній кількості, сирі або в будь-якій кулінарній обробці; ікра овочева, кабачкова, баклажанна (свіжоприготовлена).

  • Сухофрукти (крім родзинок), мед.

  • Горіхи (кедрові, авокадо, мигдаль, фісташки, фундук), насіння.

  • Солодощі – нешоколадні цукерки, варення, мармелад, пастила, зефір.

  • Напої – зелений чай, чай з лимоном, молоком, кава (замінник) з молоком неміцний, відвари шипшини, пшеничних висівок, соки фруктів, ягід, овочів, морси, квас, компоти. Особливо цінні морси з брусниці та журавлини.

  • Сприяє виведенню з організму надлишків пуринів огірковий сік (до 1 склянки на день), лужні мінеральні води (мало мінералізовані), а також містять органічні речовини.

  • Яблука зеленого кольору, цитрусові, агрус, ягоди (крім малини), кавуни.

  • Хліб білий, чорний.

  • Кріп.

  • Масло рослинне (обов’язково оливкова, лляна), вершкове.


Для зниження рівня сечової кислоти важливо дотримуватися спеціальної дієти та уникати продуктів, які можуть сприяти збільшенню цього показника. Спробуйте дотримуватися збалансованої дієти, багатої фруктами, овочами, цільнозерновими продуктами та нежирними джерелами білка.

  • Обмежте споживання великої кількості м'яса, особливо органів та внутрішніх органів, які містять велику кількість пуринів.

  • Підтримуйте достатній режим пиття, оскільки вода допомагає розчиняти солі та виводити їх з організму.

  • Уникайте алкоголю, особливо пива, яке може підвищити рівень сечової кислоти.

  • Обмежте споживання продуктів з високим вмістом цукрів та нафтопродуктів.


Меню на 5 днів:


День1:

  • Сніданок. Омлет із яйця з додаванням нежирного молока, хлібці, овочевий салат, неміцна кава.

  • Обід. Борщ на курячому бульйоні, 130 г відвареної риби нежирних сортів.

  • Полуденок. Яблука запечені

  • Вечеря . Рататуй з кабачками та баклажанами, шматочок хліба.

День 2:

  • Сніданок. Вівсяна каша із сухофруктами або бананом, зелений чай.

  • Обід. Овочевий суп та плов з тушкованою куркою.

  • Полуденок. Фруктовий мікс

  • Вечеря. Кіш з овочами та сиром, запечений у духовці, склянка нежирного кефіру.

День 3:

  • Сніданок. Нежирний несолодкий йогурт з фруктами, горіхами та насінням льону.

  • Обід. Крем-суп з кабачків та картоплі, котлети з нуту, жменя гарбузового насіння.

  • Полуденок. Фруктовий мікс.

  • Вечеря. Запіканка із цвітної капусти

День 4:

  • Сніданок. Рисова молочна каша з ягодами або сухофруктами, відвар шипшини.

  • Обід. Пюре з червоної сочевиці, овочевий салат.

  • Полуденок. Кавун або диня, або будь-які сезонні фрукти

  • Вечеря. Гречана каша з індичкою та овочами гриль.

День 5:

  • Сніданок. Сирна запіканка з ягодами та нежирною сметаною, чорний чай

  • Обід. Паста з твердих сортів пшениці з морепродуктами, овочевий соус.

  • Полуденок. Фруктовий мікс

  • Вечеря. Картопляна запіканка з курячими котлетами.

3 перегляди0 коментарів

Comments


bottom of page