top of page

Дієта при панкреатиті: рекомендації та принципи харчування.


За останні десятиліття у світі спостерігається швидке зростання захворюваності на панкреатит. Хвороба «молодшає» і стає більш грізною: вік уперше хворих знизився з 50 до 39 років. Дотримання принципів лікувального харчування суттєво знижує ризик розвитку хронічного панкреатиту, тому є одним із найважливіших етапів профілактики та лікування хвороби.

Панкреатит – це запалення підшлункової залози, що викликає певну симптоматику (болі в животі після їди, нудоту та блювання) та загрожує серйозним погіршенням здоров'я.


Розрізняють два типи панкреатиту:


Гострий панкреатит. Визначається як клінічне захворювання, що характеризується сильним болем в епігастральній ділянці, який може іррадіювати або не іррадіювати в спину, а також підвищеними рівнями сироваткової амілази та ліпази (більше, ніж утричі перевищують норму). Виявляється швидким запаленням, яке триває протягом кількох годин чи днів, а потім проходить.

Хронічний панкреатит. Є прогресуючим фіброзно-запальним захворюванням, що є результатом незворотних структурних змін підшлункової залози. Хронічний панкреатит з часом призводить до екзокринної та ендокринної недостатності з періодичними епізодами гострого панкреатиту, які регулярно виникають протягом декількох років.


Причини виникнення панкреатиту та його симптоми 


В основі переважної більшості нападів гострого панкреатиту лежать дві основні причини:

  • надмірне вживання алкоголю, шкідливі харчові звички (переїдання смажених, жирних, перчених, пряних страв), які шкодять клітинам підшлункової залози, що виробляють ферменти - 55% випадків;

  • жовчнокам'яна хвороба, холелітіаз (застій жовчі), камені в жовчному міхурі, які можуть блокувати жовчну протоку та перешкоджати відтоку панкреатичної рідини  – 35% випадків.

Симптоми гострого панкреатиту:


  • болі в животі після їди

  • здутий, болючий на дотик, живіт

  • нудота і блювання

  • висока температура

  • збільшення частоти серцевих скорочень.


Дієта для хворих на панкреатит – запорука хорошого самопочуття та можливість зупинити прогресування хвороби. Кожен напад супроводжується частковим заміщенням функціональних тканин фіброзними, що зрештою призводить до розвитку недостатності секреторної функції залози.

Харчування при панкреонекрозі (ускладнення гострого панкреатиту) обмежене, аж до голодування у перші дні. Головна мета – зупинити вироблення соку підшлункової залози, що містить травні ферменти та усунути тяжкі симптоми нападу.

Після усунення гострих симптомів початковий об'єм порції не повинен перевищувати 50-100 грам. У цей період рекомендується низькокалорійна семиденна дієта. Всі продукти, що використовуються, відварюються, а страви подаються теплими та мають напіврідку консистенцію. Приблизно через тиждень меню для підшлункової поступово розширюється.

Основні принципи харчування при панкреатиті:


До списку дозволених продуктів при запаленні підшлункової залози входять:

  • Нежирне м'ясо: яловичина, телятина, курка, кролятина.

  • Нежирні сорти риби: тріска, хек, судак, минтай, путасу. Їх варять чи готують на пару.

  • Яйця (у вигляді білкового омлету або некруте).

  • Крупи: гречана, рисова, вівсяна, манна. Каша повинна мати напіврідку консистенцію. Дозволяється манна крупа та рисове суфле. Обмежено – перловка, кукурудза, пшоно, ячмінь.

  • Нежирні кисломолочні продукти: кисле молоко, кефір, сир. Можна вживати тертий сир із нейтральним смаком.

  • Відварені овочі: картопля, кабачки, гарбуз, зелений горошок, цвітна капуста, буряк. За відсутності негативної реакції можна включати сиру моркву, огірки та помідори, або підсушений цілозерновий пшеничний хліб, пісне печиво.

  • Соуси, приготовані на овочевому бульйоні.

  • Олія рослинна та вершкова (з обмеженнями).

  • З напоїв: настій шипшини, слабо заварений чай з лимоном, фруктові соки з солодким смаком, попередньо розбавлені водою, компоти з абрикосів, груш, яблук, вода без газу. При нестачі калію до раціону слід включати морквяний сік.

Рекомендується вживати цілозернові продукти хоча б один раз на день (цілозерновий рис, цілозернові макарони, манна крупа, кіноа).

Молочні продукти є найважливішим джерелом білка. Вони допомагають боротися із втратою ваги та недоїданням. Крім того, завдяки призначенню гастропротекторних ферментів незбиране молоко та сири нормально переносяться хворими на хронічний панкреатит. Рекомендується вживати 1-2 молочних продукти на день, щоб оптимізувати споживання білка. Віддавати перевагу молочним продуктам, збагаченим вітаміном Д.

Продукти, яких слід уникати:


Головне завдання при панкреатиті – знизити активність підшлункової залози. Для цього слід виключити з раціону продукти та напої, що підвищують навантаження цього органу.

Заборонені продукти при панкреатиті:

  • Фаст-фуд, майонез, маргарин, гостре, мариноване, чипси

  • Жирне м'ясо та ковбаси, жирні м'ясні та рибні бульйони, консерви, копчені та солоні продукти

  • Свіжий хліб, випічка, торти та тістечка з кремом, продукти з високим вмістом цукру, морозиво, шоколад

  • Кислі ягоди та фрукти, часник, гриби, шпинат, капуста, квасоля, горох, цибуля

  • Алкоголь, газовані напої, кава, пакетовані соки

  • Молочні продукти з високим відсотком жиру.

Після переходу захворювання в стан ремісії дозволяється вводити свіжі овочі та фрукти.


Приклад меню на тиждень


День 1:

  • Перший сніданок: омлет зі шпинатом, хліб з висівками, чай

  • Другий сніданок: салат із буряків із родзинками, заправлений сметаною

  • Обід: рисовий суп на курячому бульйоні, куряче філе з овочами, настій шипшини

  • Полуденок: салат з тертої моркви, мінеральна вода без газу

  • Вечеря: відварений хек з рисом та тушкованими овочами, морквяний фреш

День 2:

  • Перший сніданок: каша вівсяна на мигдальному молоці з сухофруктами, яблучно-грушевий компот

  • Другий сніданок: кисіль із ягід з галетним печивом

  • Обід: гарбузовий суп-пюре, індичка з овочами в духовці, чай з лимоном

  • Полуденок: смузі з грецького йогурту з огірком та зеленню

  • Вечеря: тушкований кролик із салатом з відвареного буряка, напій з ягід суниці та чорниці

  • На ніч: лляний кисіль

День 3:

  • Перший сніданок: гарбузово-рисова каша на молоці, бутерброд з несолоним сиром, чай 

  • Другий сніданок: омлет, кисіль

  • Обід: рибний суп з тріски, салат зі свіжих овочів з рослинною олією, компот

  • Полуденок: запечене яблуко

  • Вечеря: парові котлети з яловичини з гречкою, салат з пекінської капусти з болгарським перцем та морквою, ягідний морс.

День 4:

  • Перший сніданок: сирна запіканка з ягідним киселем

  • Другий сніданок: яйця пашот на шматочку підсушеного хліба

  • Обід: овочевий суп та тюфтельки з дієтичного м'яса з протертою гречаною кашею, неміцний чай

  • Полуденок: фруктове пюре та молочний кисіль.

  • Вечеря: голубці зі сметаною, салат із гарбуза з фетою, відвар м'яти.

День 5:

  • Перший сніданок: пудинг з манної крупи, хлібці з тонким шаром вершкового масла, компот зі свіжих фруктів.

  • Другий сніданок: фруктове желе, відвар шипшини.

  • Обід: суп-пюре з овочів, рулет із риби з тушкованими овочами, чай із молоком.

  • Полуденок: запечений гарбуз із сухофруктами

  • Вечеря: відварене філе минтаю, овочеве рагу, веганське молоко.

  • На ніч: стакан ряжанки.


4 перегляди0 коментарів

Comments


bottom of page