Затяжні свята, їжа у випадкових місцях або на вулиці, несвіжі продукти можуть призвести до малоприємним наслідків — отруєнь. Вони можуть бути різного ступеня тяжкості. При підвищенні температури і появі хворобливих симптомів необхідно одразу ж звернутися до лікаря.
А ось при легкому отруєнні можна обійтися і без медичної допомоги, користуючись перевіреними аптечними засобами, бабусиними рецептами і дієтою, яка включає в себе продукти, допомагають організму швидше впоратися з проблемою і прийти в норму.
Які сновних правила потрібно дотримуватися при отруєння
Далі харчування має бути дуже легким і нежирним, щоб організм витрачав сили на відновлення, а не на перетравлення. Солоні, гострі, смажені і мариновані страви категорично заборонені. Копченості, консервацію, ковбаси і рибу також слід зовсім прибрати з раціону. Навіть після того, як ви прийшли в норму потрібно дотримуватися цих рекомендацій ще не менше 3 днів
Не варто налягати на продукти, що викликають газоутворення, навіть якщо вам стало значно краще. Виключіть молочні продукти, дріжджову випічку, страви з капусти, бобових і кукурудзи. У перший день краще взагалі виключити яку-небудь їжу, обмежившись міцним солодким чаєм і сухариками.
Дуже важливо не просто дотримуватися нормальний питний режим, а пити воду як можна частіше. Причому обов'язково пити воду кімнатної температури. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс організму і швидше вивести з нього токсини.
Їжте трохи і невеликими порціями, щоб не тільки відчувати почуття голоду. Краще вибирати страви з консистенцією пюре, це дозволить кишечнику заробити в повноцінному режимі і благотворно впливати на слизову шлунка. Ніяких газованих напоїв, екзотичних фруктів, дуже сухий і волокнистої їжі в період отруєння і кілька днів після нього.
1. Легкі м'ясні бульйони
Легкий м'ясний бульйон з пісних сортів м'яса або птиці — ідеальний варіант повноцінного живлення під час і відразу після отруєння. Але бульйон повинен бути легким, практично без будь-яких добавок. Можна додати лише трохи рису, пшеничних висівок, манки, пшоняної крупи. Легкий курячий бульйон — повноцінний джерело білка, який при цьому легко засвоюється і налаштовує моторику кишечника на стабільну роботу.
2. Каші
Каші — врятують вас від почуття голоду після отруєння. Правда, мова йде про кашах без вершкового масла, на воді і досить рідкої консистенції. Ви можете приготувати звичну вівсянку. І у випадку з отруєннями вона спрацює на 100 відсотків, очищаючи організм від мікробів і токсинів. Рисова каша також очищає організм, а ще вона допомагає зменшити наслідки діареї. Також можна їсти манну та гречану каші, які допомагають шлунку почати повноцінно працювати і звільняють її від патогенних мікроорганізмів.
3. Картопляне пюре
Для того щоб шлунок заробив і ви не відчували голоду можна приготувати картопляне пюре на воді. Воно також повинно бути досить рідкої консистенції і без будь-якої олії. При всій ситності цього страви воно не перевантажить роботу шлунка і не викличе процес бродіння і гниття. Правда, пюре краще не в перший день після отруєння.
4. Зелений чай
Зелений чай завдяки своїм корисним властивостям бореться з мікробами і не інфекціями гірше, ніж антибіотики. Саме цей напій рекомендують додавати в дієту після отруєння, коли гострий період залишився позаду. Приблизно 2-3 чашки чаю в день допоможуть швидше позбутися від симптомів інтоксикації і очистять організм.
5. Нежирне м'ясо
Курка, індичка, телятина, яловичина можуть бути включені у відновний раціон, правда, бажано вживати їх в протертому вигляді. Тоді організм швидше впорається з їх переварюванням і отримає від м'яса лише позитивні запаси білка і необхідних для відновлення мікроелементів. Звичайно ж, м'ясо краще їсти приготоване на пару або відварне. Ніякого масла і спецій додавати не варто. Щоб урізноманітнити раціон, можна приготувати тефтелі або котлети на пару, м'ясне суфле, правда, без додавання зелені, цибулі та часнику.
6. Журавлинний морс
Журавлина — одна з найвідоміших лікувальних ягід. При отруєнні вживати її не тільки можна, але і потрібно. Самий звичайний журавлинний морс домашнього приготування допоможе відновити сили, зупинить зростання кишкових бактерій і виведе токсини. Бажано не використовувати цукор або замінники при приготуванні напою. Природна кислинка допоможе позбутися від почуття нудоти.
7. Морква
Салат з протертої моркви дуже корисний при отруєннях. По-перше, це легка їжа, яка дуже швидко перетравлюється. По-друге, морква містить пектин, який є хорошим абсорбентом і допомагає виводити токсини з організму і не переварену їжу з шлунково-кишкового тракту.
8. Киселі
Будь киселі — фруктові, ягідні або вівсяні — мають в'язку структуру, яка сприятливо впливає на роботу шлунка і кишечника. Саме киселі сприяють швидкому переварюванню їжі, підтримання мікрофлори шлунково-кишкового тракту. Вівсяний кисіль володіє ще і обволікаючим дією і допомагає зняти біль у шлунку від запалення і подразнення слизової.
9. Омлет на пару
Поповнити запаси білка і додати сил хворому організму допоможе омлет, приготований на пару без додавання будь-яких спецій, овочів, олії. Правда, це блюдо краще готувати вже тоді, коли основні ознаки отруєння вже позаду, тому що омлет — достатньо важка для перетравлення їжа. Не варто додавати в омлет молоко, добре збиті яйця і без нього виходять пишними.
10. Ягідне желе
Ягідне желе не тільки поживним, але і освіжить, зніме нудоту і зменшить потреба в солодкому як під час перших днів після отруєння, так і в час щадного режиму після нього. Будь-які сезонні або заморожені ягоди та мінімум цукру підійдуть для приготування "лікувального" желе. За рахунок присутності желатинової основи ця страва добре всмоктується і покращує перистальтику кишечника.
Comments