top of page

Дієта при гастритах та виразках.

Оновлено: 11 черв.

Дієта №1 була розроблена лікарем-терапевтом та одним із засновників дієтології та клінічної гастроентерології Мануїлом Певзнером. За енергоцінністю і вмістом поживних речовин — білки, жири, вуглеводи — цю дієту можна порівняти з раціоном “без обмежень”, але у даному випадку він більш щадний. У ній обмежені значні збудники секреції шлунка, подразники слизової оболонки, що довго затримуються в шлунку, і продукти, які важко перетравлюються.

Звертаємо вашу увагу, що дана дієта відноситься до лікувальних та може використовуватися тільки після консультації з лікарем. ПРАВИЛА ХАРЧУВАННЯ ЗА ДІЄТОЮ № 1

Стіл № 1 досить гнучкий, але вимагає серйозного дотримання правил. По-перше, харчування має бути дрібним і частим — 5-6 разів на день. Тоді невеликі обсяги їжі легше проходять по шлунково-кишковому тракту (ШКТ) і швидко перетравлюються.

По-друге, вся їжа має бути відвареною, приготованою на пару або запеченою у фользі чи під кришкою. Така їжа зберігає м'якість і не пошкоджує слизову оболонку ШКТ. Смажене, тверде, запечене на відкритому вогні або сире не допускається. Також, важливо щоб їжа була теплою, холодне або занадто гаряче — виключається.

Стіл № 1 вимагає ретельного пережовування їжі та готування страв без паніровки і скоринки. Необхідно слідкувати за рівнем солі, допустима норма якої для цієї дієти — 6-8 грамів щодня. Перед сном рекомендовано випивати склянку вершків або молока. Тривалість дієти — не менше півроку, а краще — рік.

ДОЗВОЛЕНІ ПРОДУКТИ

  • хліб із цільнозернових злаків;

  • нежирне м'ясо: курятина, яловичина, кролик, телятина;

  • нежирне філе риби без шкіри;

  • знежирені кисломолочні продукти;

  • твердий сир із нейтральним смаком;

  • овочі: картопля, морква, буряк, кольорова капуста, гарбуз, обмежено — пасльонові та зелений горошок;

  • зелень: петрушка та кріп (небагато);

  • ранні гарбузи та кабачки;

  • яйця, не сирі, не смажені та не круті;

  • рис, манна крупа, гречка;

  • термічно оброблені, фрукти та ягоди, наприклад, печені яблука.



ЗАБОРОНЕНІ ПРОДУКТИ

  • свіжий хліб, житній хліб, здобне та листкове тісто;

  • жирні сорти м'яса та риби;

  • бобові;

  • жорсткі крупи – кукурудзяна, ячна, перлова, пшоняна;

  • овочі, багаті на клітковину: білокачанна капуста, редис, редька, цибуля, огірки;

  • гриби;

  • свіжі фрукти та ягоди;

  • сухофрукти;

  • смажені або зварені круто яйця;

  • солоний сир, ковбаси, консерви, продукти копчення;

  • шоколад, цукерки, морозиво;

  • кава, газовані напої, квас.


МЕНЮ ДІЄТИ № 1 НА 5 ДНІВ

День 1

  • 1-й сніданок: білковий омлет у мультиварці з насінням чіа.

  • 2-й сніданок: яблуко, запечене з медом.

  • Обід: протертий вівсяний суп, парові м'ясні нежирні котлети, морквяне пюре.

  • Вечеря: варена або запечена риба, овочеве пюре, чай.

  • Перед сном: склянка молока.

День 2

  • 1-й сніданок: чай з молоком, запечений гарбуз.

  • 2-й сніданок: зварене некруто яйце.

  • Обід: молочний суп, філе курки на пару з печеними яблуками.

  • Полудень: відвар шипшини, цільнозернова булочка.

  • Вечеря: кабачок або баклажан на пару.

День 3

  • 1-й сніданок: яйце пашот, каша манна молочна.

  • 2-й сніданок: сирний пудинг, кисіль.

  • Обід: молочний суп-пюре, відварені м'ясо та морква, компот зі сухофруктів.

  • Полудень: відвар з ягід, цільнозернова булочка.

  • Вечеря: риба відварена або запечена під молочним соусом, морквяний рулет, чай із молоком.

  • Перед сном: склянка молока.

День 4

  • 1-й сніданок: паштет с багетом із цільнозернових злаків.

  • 2-й сніданок: відварені овочі з твердим не кислим сиром.

  • Обід: вівсяна каша на молоці з грушами, нежирна запечена риба.

  • Полудень: відвар шипшини, цільнозернова булочка.

  • Вечеря: запечена картопля та відварена яловичина.

День 5

  • 1-й сніданок: каша рисова.

  • 2-й сніданок: пюре з печених персиків та моркви.

  • Обід: суп-пюре з броколі, салат з відвареного буряка, банана.

  • Полудень: молочний кисіль.

  • Вечеря: сир, відвар з шипшини.


50 переглядів0 коментарів

Comments


bottom of page