Дієта №1 була розроблена лікарем-терапевтом та одним із засновників дієтології та клінічної гастроентерології Мануїлом Певзнером. За енергоцінністю і вмістом поживних речовин — білки, жири, вуглеводи — цю дієту можна порівняти з раціоном “без обмежень”, але у даному випадку він більш щадний. У ній обмежені значні збудники секреції шлунка, подразники слизової оболонки, що довго затримуються в шлунку, і продукти, які важко перетравлюються.
Звертаємо вашу увагу, що дана дієта відноситься до лікувальних та може використовуватися тільки після консультації з лікарем. ПРАВИЛА ХАРЧУВАННЯ ЗА ДІЄТОЮ № 1
Стіл № 1 досить гнучкий, але вимагає серйозного дотримання правил. По-перше, харчування має бути дрібним і частим — 5-6 разів на день. Тоді невеликі обсяги їжі легше проходять по шлунково-кишковому тракту (ШКТ) і швидко перетравлюються.
По-друге, вся їжа має бути відвареною, приготованою на пару або запеченою у фользі чи під кришкою. Така їжа зберігає м'якість і не пошкоджує слизову оболонку ШКТ. Смажене, тверде, запечене на відкритому вогні або сире не допускається. Також, важливо щоб їжа була теплою, холодне або занадто гаряче — виключається.
Стіл № 1 вимагає ретельного пережовування їжі та готування страв без паніровки і скоринки. Необхідно слідкувати за рівнем солі, допустима норма якої для цієї дієти — 6-8 грамів щодня. Перед сном рекомендовано випивати склянку вершків або молока. Тривалість дієти — не менше півроку, а краще — рік.
ДОЗВОЛЕНІ ПРОДУКТИ
хліб із цільнозернових злаків;
нежирне м'ясо: курятина, яловичина, кролик, телятина;
нежирне філе риби без шкіри;
знежирені кисломолочні продукти;
твердий сир із нейтральним смаком;
овочі: картопля, морква, буряк, кольорова капуста, гарбуз, обмежено — пасльонові та зелений горошок;
зелень: петрушка та кріп (небагато);
ранні гарбузи та кабачки;
яйця, не сирі, не смажені та не круті;
рис, манна крупа, гречка;
термічно оброблені, фрукти та ягоди, наприклад, печені яблука.
ЗАБОРОНЕНІ ПРОДУКТИ
свіжий хліб, житній хліб, здобне та листкове тісто;
жирні сорти м'яса та риби;
бобові;
жорсткі крупи – кукурудзяна, ячна, перлова, пшоняна;
овочі, багаті на клітковину: білокачанна капуста, редис, редька, цибуля, огірки;
гриби;
свіжі фрукти та ягоди;
сухофрукти;
смажені або зварені круто яйця;
солоний сир, ковбаси, консерви, продукти копчення;
шоколад, цукерки, морозиво;
кава, газовані напої, квас.
МЕНЮ ДІЄТИ № 1 НА 5 ДНІВ
День 1
1-й сніданок: білковий омлет у мультиварці з насінням чіа.
2-й сніданок: яблуко, запечене з медом.
Обід: протертий вівсяний суп, парові м'ясні нежирні котлети, морквяне пюре.
Вечеря: варена або запечена риба, овочеве пюре, чай.
Перед сном: склянка молока.
День 2
1-й сніданок: чай з молоком, запечений гарбуз.
2-й сніданок: зварене некруто яйце.
Обід: молочний суп, філе курки на пару з печеними яблуками.
Полудень: відвар шипшини, цільнозернова булочка.
Вечеря: кабачок або баклажан на пару.
День 3
1-й сніданок: яйце пашот, каша манна молочна.
2-й сніданок: сирний пудинг, кисіль.
Обід: молочний суп-пюре, відварені м'ясо та морква, компот зі сухофруктів.
Полудень: відвар з ягід, цільнозернова булочка.
Вечеря: риба відварена або запечена під молочним соусом, морквяний рулет, чай із молоком.
Перед сном: склянка молока.
День 4
1-й сніданок: паштет с багетом із цільнозернових злаків.
2-й сніданок: відварені овочі з твердим не кислим сиром.
Обід: вівсяна каша на молоці з грушами, нежирна запечена риба.
Полудень: відвар шипшини, цільнозернова булочка.
Вечеря: запечена картопля та відварена яловичина.
День 5
1-й сніданок: каша рисова.
2-й сніданок: пюре з печених персиків та моркви.
Обід: суп-пюре з броколі, салат з відвареного буряка, банана.
Полудень: молочний кисіль.
Вечеря: сир, відвар з шипшини.
Comments