Геморой - це захворювання, що характеризується запаленням та розширенням вен в області прямої кишки та заднього проходу. Він може бути внутрішнім або зовнішнім, гострим або хронічним, спричиненим різними факторами. Одним з факторів розвитку геморою є порушення роботи органів шлунково-кишкового тракту( наприклад, гастриту, коліту, дисбактеріозу).
Причини геморою:
часті закрепи;
малорухливий спосіб життя;
пологи та вагітність;
зловживання алкогольними напоями;
часте вживання їжі, що подразнює слизову оболонку прямої кишки;
підвищені фізичні навантаження.
Геморой проявляється дискомфортом та больовими відчуттями під час
дефекації, припухлістю у задньому проході, виявлення крові у випорожненнях.
ПРАВИЛА ХАРЧУВАННЯ
не слід вживати:
кондитерські вироби;
рис, манку, бобові;
консерви та мариновані продукти;
жирні сорти м'яса;
молочні продукти з великим вмістом жирності.
Також варто обмежити вживання продуктів бродіння: газовані напої, каву ( особливо з молоком), соки, квас та кисіль.
З обережністю слід вживати такі фрукти як: апельсини, лимони, лайми, оскільки вони містять підвищений вміст кислоти.
Дієта при геморої повинна бути максимально строга: основу раціону повинні складати овочі, багаті на клітковину, бажано у відвареному вигляді. Алкоголь слід виключити.
рекомендовано вживати:
нежирне м'ясо (курка, кролик, індичка)
йогурти та кефіри, з низьким вмістом жирності
каші (відварені на воді, надавати перевагу перловій, гречаній та вівсянці)
супи без жирного бульйону
зерновий хліб
овочі(за винятком капусти)
Потрібно їсти маленькими порціями, по 4-5 разів на день. У раціоні повинні бути страви з варених та свіжих овочів. Корисно їсти фрукти не кислих сортів: яблука, банани, персики та абрикоси).
Важливим правилом при геморої є вживання достатньої кількості води (1,5-2 л на добу). Правильний водний баланс допомагає позбутися твердих калових мас і полегшити їхнє відходження.
МЕНЮ:
1 день:
вівсяна каша з сухофруктами;
запечені яблука з кисломолочним сиром;
суп з фрикадельками та гречкою;
буряковий салат з волоськими горіхами;
2 день:
нежирний кисломолочний сир з фруктами;
Гарнір з перловки та оселедець з овочами;
омлет з кабачком та помідорами;
яблуко або банан;
3 день:
омлет з зеленню;
свіжий апельсин;
гречка з підливкою та грибами;
суп пюре з гарбуза;
4 день:
канапка на зерновому хлібі;
йогурт;
куряче філе з кашою на вибір;
салат зі свіжих овочів.
Comments