top of page

Дієта при геморої

Геморой - це захворювання, що характеризується запаленням та розширенням вен в області прямої кишки та заднього проходу. Він може бути внутрішнім або зовнішнім, гострим або хронічним, спричиненим різними факторами. Одним з факторів розвитку геморою є порушення роботи органів шлунково-кишкового тракту( наприклад, гастриту, коліту, дисбактеріозу).

Причини геморою:

  • часті закрепи;

  • малорухливий спосіб життя;

  • пологи та вагітність;

  • зловживання алкогольними напоями;

  • часте вживання їжі, що подразнює слизову оболонку прямої кишки;

  • підвищені фізичні навантаження.

    Геморой проявляється дискомфортом та больовими відчуттями під час

    дефекації, припухлістю у задньому проході, виявлення крові у випорожненнях.


ПРАВИЛА ХАРЧУВАННЯ


не слід вживати:


  • кондитерські вироби;

  • рис, манку, бобові;

  • консерви та мариновані продукти;

  • жирні сорти м'яса;

  • молочні продукти з великим вмістом жирності.

Також варто обмежити вживання продуктів бродіння: газовані напої, каву ( особливо з молоком), соки, квас та кисіль.

З обережністю слід вживати такі фрукти як: апельсини, лимони, лайми, оскільки вони містять підвищений вміст кислоти.

Дієта при геморої повинна бути максимально строга: основу раціону повинні складати овочі, багаті на клітковину, бажано у відвареному вигляді. Алкоголь слід виключити.


рекомендовано вживати:


  • нежирне м'ясо (курка, кролик, індичка)

  • йогурти та кефіри, з низьким вмістом жирності

  • каші (відварені на воді, надавати перевагу перловій, гречаній та вівсянці)

  • супи без жирного бульйону

  • зерновий хліб

  • овочі(за винятком капусти)

    Потрібно їсти маленькими порціями, по 4-5 разів на день. У раціоні повинні бути страви з варених та свіжих овочів. Корисно їсти фрукти не кислих сортів: яблука, банани, персики та абрикоси).


Важливим правилом при геморої є вживання достатньої кількості води (1,5-2 л на добу). Правильний водний баланс допомагає позбутися твердих калових мас і полегшити їхнє відходження.

МЕНЮ:

1 день:

  • вівсяна каша з сухофруктами;

  • запечені яблука з кисломолочним сиром;

  • суп з фрикадельками та гречкою;

  • буряковий салат з волоськими горіхами;

2 день:

  • нежирний кисломолочний сир з фруктами;

  • Гарнір з перловки та оселедець з овочами;

  • омлет з кабачком та помідорами;

  • яблуко або банан;

3 день:

  • омлет з зеленню;

  • свіжий апельсин;

  • гречка з підливкою та грибами;

  • суп пюре з гарбуза;

4 день:

  • канапка на зерновому хлібі;

  • йогурт;

  • куряче філе з кашою на вибір;

  • салат зі свіжих овочів.

2 перегляди0 коментарів

Comments


bottom of page